Brexit заплашва да разруши Висшата Лига

Brexit заплашва да разруши Висшата Лига

Проведеният референдум Brexit, на който англичаните отговориха, че желаят да се отделят от ЕС, може да доведе до пагубни последствия за най - гледаното футболно първенство.

Проучване на BBC разкрива, че през изминалия сезон в двата най - големи ешалона на професионалния футбол в Англия - Висшата Лига и Чемпиън Шип, както и Висшата Лига на Шотландия са играли 332 футболисти от Европа.

Почти никой от тях нямаше да може да отговори на стриктните критерии, които възпрепятстват чужденците за изкарване на работна виза. Едва 23 от изброените 332 играчи, биха могли да се домогнат до документите, които биха и позволили да останат в Англия и да играят за своите отбори.

Ако излизането на Англия от Евросъюза беше станало факт много по - рано, то футболисти като - Н'голо Канте, Ромелу Лукако, Димитри Пайе и Антони Марсиал нямаше да могат да получат работна виза и съответно нямаше да бъдат трансферирани в Англия.

Според много специалисти резултатите от Brexit биха били разрушили до голяма степен Висшата Лига, ако се стигне до излизане на Англия от ЕС.