Шизофренията в ЦСКА

Шизофренията в ЦСКА

Снимка: cska.bg

От доста време на сам, главна тема в спортните новини е ЦСКА, като в горещите летни месеци, тя понякога успя да засенчи дори Евро 2016.

Бъдещето на „червените” вълнува не само феновете на ЦСКА, но и всеки, който се интересува от родната „А” Група(макар нашето първенство да загуби не малка част от малобройните си почитатели, които решиха да си спестят лукса да плащат, за да наблюдават пред малкия екран футбол от „високо” ниво).

Сложното положение около великия „армейски” клуб е предмет за размисли на различни спортни анализатори. Кашата със  съставянето и внасянето на оздравителни планове,  тактическите ходове на синдика Дора Милева, борбата между Гриша Ганчев и Васил Божков, изчезването на фракцията „Офанзива” и последвалото разделение на феновете, които подкрепят „истинският”, а не „фалшивият” ЦСКА създават усещането за една „червена шизофрения”.

Чавдар Етрополе се преструктурира в ПФК ЦСКА София, пък после дружеството придоби Литекс, появява се нов ПФК ЦСКА АД воден от Зафиров, отборът  трениран от Янев получава лиценз за „А” Група и стартира предсезонна подготовка в Австрия, стигна се до  война със смс-и между двата лагера, дезертиране на футболисти, разделена публика, неизвестност какво  се случва с историята на клуба. Ако се чувствате малко объркани, значи сте разбрали отлично положението в „Борисовата градина”.

Крайно време беше някой да се намеси, за да сложи край на налудничавата обстановка. Това се оказа Министерството на спорта, което прекрати договора на автентичния ПФК ЦСКА АД за ползването на базите на клуба и на Стадион „Българска Армия”, което фактически извади Васил Божков от играта.

Маститият бизнесмен едва ли ще се наеме да плаща милионите дългове на клуба и по всяка вероятност ще оттегли „оздравителния си план”, а новото дружество ЦСКА София АД, ще остане без задължения, каквато бе и първоначалната идея.

Всичко звучи прекрасно, разбира се не и за държавата, която чака около 14 млн. дългове, както и за всички футболисти, мениджъри, треньори и т.н., които имат да взимат пари от автентичния ЦСКА, който е във фалит.

Няма значение,  целта е постигната! ЦСКА(София -Чавдар Етро Поле - Литекс) ще играе в „А” Група и то без задължения. Историята на клуба, според създателите на този проект ще си остане същата, като предлагам да се вземат и всички трофеи и славни моменти от историята на Литекс и „Чавдар”. Все пак редно е освен лиценза, да се отнеме и останалото, за да се получи пълно сливане.

Кому беше нужно ЦСКА да бъде генно модифициран и да се натика на всяка цена в „А” Група, вместо да извърви тежкия и труден път през аматьорския футбол, да понесе заслуженото си наказание и да се завърне по-силен от всякога?

Отговорът е ясен, поне за мен. Парите са в корена на шизофренното положение на „Българска Армия”. Далеч съм от мисълта, че Васил Божков или Гриша Ганчев внасяха „оздравителни планове”, за да спасят ЦСКА.

Не вярвам, че който и да е от двамата ще се различава повече от ръководството на „Титаните”, Лупи и т.н. Хора, които използваха емблемата на ЦСКА за лични облаги и които също се кълняха, че ЦСКА е на първо място в техния живот.

Равносметката – 24 милиона дългове, появата на няколко отбора ЦСКА, сезон във „В” Група и неясно бъдеще.

Както винаги, феновете отново ще бъдат  най-големите потърпевши, чакащи поредния месия да възкреси славния ЦСКА. За съжаление нито Васил Божков, нито Гриша Ганчев имат могат да се нарекат „спасители”, но пък освен „червения” цвят, в който се кълнат, имат усет и стремеж към „зеления”.