Докато България ще гласува, националите ще се мъчат срещу Беларус

Докато България ще гласува, националите ще се мъчат срещу Беларус

След като страната е обхваната от предизборна треска, двубоят на "лъвовете" остана някак си далеч от общественото внимание. Напълно естествено е изборът на първия човек на нацията да е с водещ интерес, но ние ще се спрем на друг избор, който бе направен, а именно за нов национален селекционер.

Всички анализатори се изказаха ласкаво за Петър Хубчев и съжалиха бившия треньор на Берое, че идва в най-тежкия момент и трябваше да се изправи срещу финалиста от Евро 2016 - Франция и най-големият ни кошмар в исторически план- Швеция и то с футболисти, които са завещани от дезертиралия към  Динамо Загреб - Ивайло Петев.

Истината е, че Петър Хубчев се е доказал като специалист, но много доказани специалисти преди него се провалиха, а "трикольорите" продължават свободното си падане на долу и вече стигнаха нивото на отбори като - Люксембург, Малта, Армения, Азербайджан и други подобни нации, които никога в своята история не са се славели с успехи във футбола и нормално са определяни като аутсайдери.

За съжаление обаче и при бронзовия медалист от САЩ 94, започнаха да се набиват на очи странни решения, относно избора на състав и не само. Доста "изненадващо" ,едно от първите му решения бе да изпрати повиквателна на Ники Михайлов, който се подвизава във второто ниво на турската лига за тима на Мерсин, който е в зоната на изпадащите след 10 кръга.

Хубчев е раздвоен за вратарския пост между Владислав Стоянов, който в момента наистина не е в най-добрата си форма, но все пак едно е да получаваш голове от Арсенал и ПСЖ, друго е да вадиш топката шест пъти от вратата срещу Сиваспор. Интересно беше и решението от състава да бъде изваден и най-добрият халф в българското първенство Марселиньо, който се вписа отлично в посредствения ни представителен тим и благодарение на негови попадения, успяхме да изкопчим някои не толкова срамни резултати.

Предполагаме, че воденето на кино на футболистите е било с цел сплотяване на колектива, ако може изобщо да говорим за наличието на "колектив", но часовете прекарани в кино салона, може би щяха да бъдат по-добре оползотворени на тренировъчния терен в допълнителни занимания в играта в защита. Все пак е меко казано позорно, в последните 5 срещи, отбраната ни да е инкасирала 21 гола.

Както в политически план, така и в конкретната ситуация с избора на национален селекционер, изборите в повечето случаи са една формалност, процедура, която трябва да се извърши. Промяна не се очаква, защото в повечето случаи, управляващите са кукли на конци, независимо от победителя, а треньорите са спуснати удобни марионетки, обслужващи върхушката от БФС.

И ако гласуването вече е задължително и искат или не, хората биват принудени да упражнят своето право на глас, то наказателният вот за безобразията на БФС ще лъсне на Националния Стадион "Васил Левски" пред празните трибуни в студената ноемврийска вечер в двубоя срещу Беларус.

Състоянието, до което е докаран този национален отбор е потресаващо, но той все пак е огледало на родната Първа Лига, където половината отбори обикалят страната, за да играят на стадион с осветление,а уговарянето на срещи се приема за нещо нормално.

Искрено се надяваме, че следващите квалификации няма да са поредните, в които ще обиграваме отбор, в които ще се оправдаваме, че това са ни възможностите и в които футболът в България, ще бъде подвластен на познатите лица.