"Сидеровизацията" на Стойчо Младенов

Напълно сме наясно, че една такава съпоставка между Стойчо Младенов и Волен Сидеров води след себе си сериозната вероятност да не се приеме добре. Всъщност напълно е възможно да се изтълкува като обида, че дори клевета. От друга страна и двамата са хора с голямо значение в спортния и политическия живот. Това, наред с все още скромната аудитория на нашата група, ни дават основания да извършим въпросното сравнение. Разбира се, както и преди се е случвало, правим това, защото смятаме, че има достатъчно аргументи в подкрепа на твърдението ни. А то в случая е,че Стойчо взаимства от модела на комуникация на Сидеров.

Изцепките на лидера на АТАКА от последните дни във Варна бяха набързо заклеймени, а самият той за сетен път беше обявен от обществеността за напълно невменяем. Според нас последното е толкова вероятно, колкото е вероятно при гостуването си в София, футболистите на Лацио да отседнат в хотел “При Цура”, удобно помещаваш се в една от сградите около Лъвов мост. Повече от ясно е, че Сидеров си e напълно нормален психически, физически, а имайки предвид приятелката му, вероятно и сексуално. Поведението му е просто стратегия, която има за крайна цел отново неговата персона и партия да се появяват в дневния ред на шантавата ни държава. Удобният начин това да се случи е като Сидеров го играе опозиция на всички, жертва, която гадната олигархия всячески се опитва да премаже и унищожи. Разбира се, той ще се пребори с това, за пореден път ще устои. Идеята е ясна, да се вербуват избиратели и хоп отново на “жълтите павета”. Хората, които все още имат нерви да следят българския политически живот са наясно кога това поведение на Сидеров е особено силно – когато наближават избори! Такива ще има месец Май и партията на нисичкия ямболия трябва да вкара поне 1 депутат в европарламента. 

Пренасяйки казаното до тук на футболния терен, то определено може да се намерят много общи моменти с поведението на треньора на ЦСКА. Оставяме на страна постоянното говорене на Младенов за спасение, избавление и катарзис, просто защото това наистина отговаря на случващото се в "червения клуб". Определено обаче заслужава да обърнем внимание на това как е видяно въпросното спасение от Младенов. ЦСКА трябва да се отърве от измамници, заговорници, изменници. Запалянковците трябва да индентифицират врага на отбора и на момента да го неутрализират. Все думи от устата на Младенов, които сугестират едно безкрайно противопоставяне, направо живо мъченичество. Всички са срещу ЦСКА- БФС, ПФЛ, ФИФА, УЕФА, мениджъри, футболисти, легенди на клуба, БОК, СМОК, ЧЕЗ, ПЕС, ФЕС и т.н. Не можем да подминем и постоянна “директива”, която мъчи ЦСКА, тъпче отбора, унижава го. Стойчо обаче ще изтърпи и преживее всичко това, ще устои и ще победи, защото отборът е вечен и никой не може да го спре. Смятаме за напълно излишно изрично да подчертаваме връзка на тези думи с по-горните, само ще кажем: тотална сидеровизация! Да, Младенов използва подхода на Сидеров. Ползата му е да запази футболния електорат на своя страна. Това е нещо много важно, защото ако той не е доволен, ще започне да скандира “Оставка”, което пък ще даде повод за размисъл на Александър Томов. Младенов, също както и Сидеров, активират този тип поведение, когато настъпва някаква развръзка. Преди време Стойчо Младенов пое отбора в много тежък момент и веднага заговори за “директивата”. Както сам по-късно призна, това е имало за цел да мотивира футболистите и да ги обедени. Подобно активиране имаше в началото на подговотката на „червените”. Всички си спомняме случая с Тодор Кирков, който беше обявен за “предател”. Можем само да се радваме, че за разлика от Сидеров, Младенов се изказва доста по-меко за журналистите. Лидерът на АТАКА, който има перманентни “проблеми” с журналистите, често ги привижда като приспособление за изхождане, че дори и като продукти на отделителната система. Треньорът на ЦСКА е наясно, че наближава развръзката около най-важния въпрос – ще го има ли ЦСКА. Именно поради тази причини той всячески ще се стреми да трупа точки пред публика и футболисти. Идеята е той да се разграничи от виновниците при евентуален провал и фалит на ЦСКА. До тогава бъдете сигурни, че ще слушаме за предатели, виновници, лъжи, директиви. А Стойчо Младенов определно може да бъде добър оратор, още една прилика със своя политически eквивалент.