ЦСКА София ще чака до понеделник, за да разбере бъдещето си за Европа

ЦСКА София ще чака до понеделник, за да разбере бъдещето си за Европа

ЦСКА - София е на прага да бъде допуснат до участие в Лига Европа още през настоящия сезон - 2017/18. Според арбитражния съд в Лозана, жалбата на "червените" относно забраната им за участие в евротурнирите е несъстоятелна и отхвърлена.

По юридически причини, издадения лиценз от БФС на "армейците" за Европа, позволява на клуба да бъде сред един от българските представители във втория по важност турнир. 

Червената общност ще трябва да изчака  обаче до понеделник, когато последната дума по случая ще има - Клубния контролен финансов отдел на УЕФА, който може да спре ЦСКА-София и да постанови тригодишно отсъствие от европейските терени, поради факта, че новосъздаден отбор, трябва да е регистриран поне 3 години в страна, която е членка на УЕФА. 

Ето и пълното изявление на КАС по казуса:

“Спортният арбитражен съд отхвърли молбата за временни мерки по жалбата на новосъздадения клуб ПФК ЦСКА София АД (ЦСКА-София) срещу Европейската футболна централа, свързано с решение на УЕФА от 29 май 2017 г.

В това решение УЕФА отказва молбата на ЦСКА-София за изключение от т.нар. “тригодишно правило”. Т.е., правилото, според което желаещият да получи лиценз за Европа клуб трябва да е регистриран член на УЕФА в последните три години.

Като следствие, Европейската футболна централа индикира, че ЦСКА-София няма да може да кандидатства за лиценз за клубните ѝ турнири за сезони 2017/2018 и 2018/2019.

Молбата на клуба за временни мерки беше отхвърлена, като се взима предвид, че властите на УЕФА не са решили да отхвърлят решението, взето впоследствие от Българския футболен съюз да даде лиценз на ЦСКА-София да участва в турнира Лига Европа през сезон 2017/2018.

Вследствие на това, към днес, 16 юни, българският клуб е легитимен участник в сезон 2017/2018 на Лига Европа и няма никакъв риск от това, да получи непоправими щети. Следователно, искането да се предприеме действие срещу УЕФА, която да попречи на ЦСКА-София да участва в Лига Европа през настоящия сезон, е отхвърлено”.