Дунав зае мястото на ЦСКА-София в Лига Европа

Дунав зае мястото на ЦСКА-София в Лига Европа

УЕФА изхвърли ЦСКА-София от жребия за турнира Лига Европа. Тимът на Стамен Белчев фигурираше сред поставените отбори, но в крайна сметка, на негово място организаторите вкараха Дунав Русе. 

Въпреки издадения лиценз за евротурнирите, който получиха "червените" от БФС, от УЕФА приемат ЦСКА-София за новосформиран клуб, който няма как да получи легитимно право за участие в евротурнирите за 3 поредни сезона.

От ЦСКА-София реагираха на случая чрез обвинения към УЕФА и публикуваха своето становище на официалния си сайт: 

"Тази сутрин в Българският Футболен Съюз бе получено писмо подписано от Теодор Теодоридис (главен секретар на УЕФА). В него г-н Теодоридис се позовава на решението от 29.05.2017 година, с което на ЦСКА се отказва изключение от правилото за „трите години“. На това основание г-н Теодоридис уведомява БФС, че ЦСКА не се допуска до турнира Лига Европа, като на негово място, според УЕФА, ще играе ПФК Дунав Русе.

Това писмо и позицията застъпена в него съставляват безпрецедента форма на недобросъвестно противоречие с позицията изразена от УЕФА в КАС от миналия петък. За да убеди КАС да не допусне предварителните обезпечителни мерки, УЕФА твърдеше в писмена форма, че решението от 29.05.2017 е преклудирано от издаденият от БФС лиценз, и че счита ЦСКА за участник в турнира Лига Европа. Към настоящият момент нито БФС, нито ЦСКА са получавали уведомление за започване на единствената възможна легитимна процедура по преразглеждане на издадения европейски лиценз. 

В процес е сезиране на КАС с искане за незабавни обезпечителни мерки, които взимат предвид и откровеното беззаконие, което УЕФА си позволява. Срещу ЦСКА, така и неговите привърженици, е предприета абсолютно незаконна кампания.

С уважение,

Първан П. Първанов

Джефри Кеслер

Дейвид Феер

Майкъл Степяк"