Дербито на шаблоните и клишeтата е тук!

Дербито на шаблоните и клишeтата е тук!

Вече цяла седмица спортната медийна среда е обсебена от предстоящия мач между Левски и ЦСКА. Огромна армия от анализатори мислят, анализират, пишат и прогнозират. Така де, опитват се да бъдат оригинални, точни и в някаква степен забавни, но май се получа точно обратното.

Създаваният продукт е банален, доминиран от клишета и шаблони. За дълбочина и оригиналност е също толкова трудно да се говори, колкото му е трудно на Хуан Гуайдо да встъпи официално в длъжност президент на Венецуела. „Те бичуват, наказват и линчуват българския футбол“ се изказа в неподражаeмия си стил „авторитетът“ и май това беше единственото правилно нещо, което каза.

И тези „те“ в никакъв случай не са единствено журналистите, които както вече споменахме са царе на клишетата и празноговоренето. В никакъв случай не са и тия, които уж управляват този спорт у нас. Нещата са по-дълбоки, както клиширано сме свикнали да казваме. Само вижте при какви условия ще се играе този мач – полиция, блокиране на центъра, жандармерия, няма да се продават билети в деня на мач и т.н и т.н. Вчера от полицията дори споделиха, че ще мобилизират, забележете, шофьорите в градския транспорт, да помагат за опазването на обществения ред. Бъдете сигурни, че в момента мерките за сигурност във Венецуела не са много по-строги, от тези за които вече цяла седмица слушаме. Редно е тук да си спомним и за полицайката, която получи травма за цял живот на предишното „дерби“.

Клише е, че този  мач е дерби. Отдавна няма никакво състоятелно съперничество между двете публики и двата отбора. По-скоро става да омраза и низки страсти. Клише е, че това са най-добрите и организирани български отбори, еталон за коректност и честно съперничество. Отдавна те са тъжно отражение на обществото, в което уж по принуда пребиваваме. И разбира се, клише е, че посещаващите трибуните са най-запалените футболни фенове. Отдавана е ясно, че в значителна част става дума за крайни, често с регистрация в полицията хора, чието единствено удоволствие е свързано с насилието и унижаването на човека срещу тях. Хората, които наистина обичат и се вълнуват от играта, отдавна не помирисват стадиона. И в тази връзка, честито дерби на клишетата и шаблоните, които ние като евтаназирано общество, създаваме!

И да знаете, никой друг не е виновен – олигарси, политици,световната банка и т.н. Отговорността си е изцяло наша. И все пак тези, които смятат да станат част от събитието  е неделя – не забравяйте да си вземете каската, противокуршумната жилетка, проверете дали личното оръжие е на предпазител… Разбира се, приятно гледане и нека по-добрият победи!