Обзор на седмицата - Старт на първенствата

Обзор на седмицата - Старт на първенствата

Поредна седмица в спорта преминава под знака на COVID - 19. Неизвестността продължава да властва и ту се появява лъч светлина, ту мракът се завръща отново. 

Във Франция взеха решение и шампионатът бе прекратен. В резултат на това, ПСЖ бяха обявени за шампиони, като парижани спечелиха 7-та си титла за последните 8 сезона във Франция. Марсилия се класира за Шампионската Лига, докато Рен за първи път в своята история, ще има възможност да играе в турнира на богатите, преминавайки през квалификационната фаза.

Недоволни от решението разбира се имаше. Лион ще обжалва, след като "хлапетата" биват лишени от участие в евротурнирите, заемайки 7-ма позиция, само на точка зад 6-тия Ница, който грабва последната квота за Лига Европа. Амиен и Тулуза изпадат, като от Амиен също ще предприемат действия спрямо централата, тъй като разликата от 18-тия Ним е само 4т. 10 кръга преди края. От Лига 2 директна промоция пък получават Лориен и Ланс, като Лориен бива обявен за шампион, благодарение на точката преднина на върха. 

Това бе диаметрално проивоположно решение, спрямо взетото в Нидералндия миналата седмица, когато първенството също бе прекратено, но без шампион и изпадащи тимове. 

Искрицата надежда, че на 9-ти май футболът се завръща в лицето на Бундеслигата може да огасне, след като в Кьолн бяха открити трима футболисти с положителни проби за корона вирус. Това не е нарушило тренировъчния проце, както при "козлите", така и в останалите клубове, но отприщи нови дискусии дали не се избързва с рестарта на първенството.  

В Испания клубовете имат разрешение за подновяване на тренировъчен процес, като за момента още няма конкретни дати, в които се предвижда да бъде подновена Ла Лига, но надеждите са това да се случи до края на месец юни. 

В другата най-засегната страна от пандемията, а именно Италия се зародиха спорове относно възобновяването на тренировъчния процес за индивидуални и групови спортове, като в крайна сметка властите разрешиха и футболните клубове да започнат подготовка от 6 май, при строги правила, с които трябва да се съобразяват.

На Острова, нещата изглеждат ясни, според тимовете и техните ръководства, които без изключение желаят да се доиграе сезонът. Има обявени прогнозни дати - 8-ми или 12-ти юни, като дори стадионите, на които ще се доиграят последните срещи от първенството на Висшата Лига също са избрани.  Според таблоидите това са -  "Олимпийският Стадион"(Уест Хям), "Етихад"(Манчестър Сити), "Емирейтс" (Арсенал) и на емблематичния "Уембли". Изборът на съораженията е бил базиран на отдалечеността им от гъсто населени градски части. Следващата седмица ще стане ясно дали извънредното положение ще бъде удължено във Великобритания, което на практика би провалило доиграването на кампанията, поне в прогнозираните времеви интервали.