Петата!

Петата!

Абонаментът на Лудогорец за шампионската титла у нас бе продължен с още една година. Зелените от Разград вече пета поредна година триумфират в родното първенство, което трябва да признаем е със съмнително качество.

Всъщност, ако трябва да сме до край откровени е напълно в реда на нещата да си кажем, че футболът ни е на нивото на този в братски Бурунди, Лесото и Непал. И в случай, че разполагаме с развинтено въображение, може само да си представим как се играе футбол в тези страни, но какво да се прави, тука е така, както сме свикнали да казваме.

Петата вече е факт за отбора на Домусчиев, а с голяма доза сигурност може да прогнозираме, че серията ще продължи. Едва ли и догодина ще се намери някой отбор, който да оспори първото място на разградчани. Петите по ред златни медали изваждат на предаден план една много интересна статистика.

Оказва се, че само отборът на ЦСКА има повече поредни шампионски титли – 9. Най-големият съперник на Лудогорец тази година, Левски, има най-много 3 поредни шампионски титли. Това от своя страна прави "зелените" от Разград вторият най-успешен отбор по този показател в родния елит. От тук и честите подигравки и обвинения към шампионите, че те нямат никаква история все повече избледняват.

Хубавото за тях е, че те пишат историята си в момента все още под мотото “най-доброто предстои”. Титлата тази година беше спечелена по инерция. Това е ясно на всички, включително и на финансовия благодетел на "зелените". Неговата нагласна към отбора, непрекъсно да бъде надграждан, тази година не се осъществи на практика. Началото на сезона беше повече от неприятно и “доброжелателите” на шампионите доволно потриваха ръце в очакване на приключването на проекта “Лудогорец”.

Молдовските юначаги от Милсами показваха, че и в Разград могат да се вземат грешни решения. Определено такова беше привличането на португалския мегаексперт Бруно Рибейро. Футболният интелект на последния е сравним с този на Коце Лаптопа, като разбира се симпатиите са ни твърдо за българския спец с нестандартен за родните футболни ширини прякор.

След неочакваното приключване на ангажиментите в Европа стана ясно, че за надграждане няма как да се говори, а по-скоро трябва да се говори за изграждане. За разлика от строителите, които иградиха трибуна “Моци” в определените срокове, Еди Ераносян не успя да положи основите на новия Лудгорец. Това наложи нови промени на “Лудогорец Арена”. И множеството “фенове” на зелените очакваха Домуса, както галено го наричат те, да врътне кранчето и да забрави за “скъпото си хоби”.

На кормилото се върна Георги Дерменджиев. От там нататък нещата започнаха да идват на мястото си и се видя, че “бат Гошо”, както Домусчиев го нарича, към момента е незаменима фигура за "орлите". Новите попълнения също бяха в оснавата на Петата. Кафу, Кешару, Натанаел и Саша показаха прилични качества и най-вече футболен интелект, който може да бъде развиван.

В откритие се превърна Керчев, който макар често да бъде сменяван преди почивката, показва умения и определено ще бъде фигура, на която ще се разчита занапред. Наред с Марселиньо, внимание заслужава да обърнем на Вандерсон. Той успя да се намести в състава и да покаже класата си, която за родните стандарти е завидна. По-важно е тук да облежим и, че бразилицът изпълни със съдъжание родното футболни клише, че “на новите им е необохимо време”. В тази връзка на Лукоки и Препелица следва да се даде време.

Дали Петата ще донесе нови емоции и участие в Шампионската лига може само да гадаем. Факт е обаче, че зелените разполагат с необходимия отбор, който да гони забележимо присъствие по европейските терени. Факт е и че след петата наред ще дойде и шестата.